Temiz Magazin
06 Ekim 2024

27 yıllık tecrübesiyle Seyhan ERDAĞ yönetiminde sadece Temiz Magazin!

Kredi borcu ödenmezse ne olur, taksit ne kadar gecikebilir?

Gündem
28 Ağustos 2024
Kredi borcu ödenmezse ne olur, taksit ne kadar gecikebilir?

Konut, taşıt ve ihtiyaç olmak üzere pek çok kredi türü, bireylerin finansal hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olur ve bazı finansal sorumlulukları da beraberinde getirir. Kredi alımı sırasında bankalarla yapılan sözleşmelerde taksit ödeme tarihleri ve detaylı ödeme planı yer alır. Ancak bu borcun ödenmemesi gecikme faizi ve hukuki süreçleri oluşturulabilir. Bu noktada bankalar, yasal yollar ile alacaklarını tahsil etmeye çalışabilir. Bu yazımızda kredi taksitlerinin gecikme süresi ve borcun ödenmemesi durumunda yaşanacaklar ile ilgili detayları bulabilirsin.

Kredi taksiti ne kadar gecikebilir?

Bankalar; kredi başvurusu sırasında kişinin iş durumu, gelir düzeyi ve kredi notu olmak üzere çeşitli detayları inceler. Bu inceleme sonrasında uygun görülürse kredi onayı verilir ve belirlenen ödeme planına göre kredi taksitlerinin ödenmesi beklenir. Ancak bazı mali zorluk yaşanan dönemlerde kredi taksitleri, bireyler tarafından ödenemeyebilir. Bankalar, bu durumda SMS, e-posta ya da çağrı merkezi aracılığıyla borç ödeme planı hakkında iletişime geçer. Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği içerisinde geç ödeme ve temerrüde düşme ile ilgili belirlenen yasal süreler bulunur. Bu yönetmelikte, kredi kullanan kişinin birbirini izleyen 2 kredi taksitini ödememesi halinde temerrüde düşer. 

Not: Temerrüde düşmek, borçlunun borcunu zamanında ödememesi olarak tanımlanır. 

Kredi borcu kaç ay ödenmezse yasal takip başlar?

Arka arkaya 2 kredi taksitinin ödenmemesi durumunda bankalar, borcun tamamını talep hakkını saklı tutabilirler. Bankalar, bu hakkı kullanabilmek için birbirini izleyen 2 taksitin ödenmemesinden sonra bireylere en az 30 gün süre vererek uyarıda bulunması gerekir. Bu süre içerisinde kredi borcu ödenmezse yasal takip başlatılır. 2 ay taksitlerin ödenmemesi ve en az 30 günlük uyarı süresi ile beraber toplam en az 90 gün sonra yasal takip süreci başlayabilir.

Kredi borcunun ödenmemesi halinde faiz oranı yüzde kaç olur?

Kredi borcunun temerrüde düşmesi veya geç ödeme nedeniyle gecikme faizi devreye alınabilir. Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği içerisinde %30'dan fazla bir gecikme faizi uygulanamayacağı belirtilir. Örneğin, %2 oranında çekilen bir kredinin borçlarının ödenmemesi halinde en fazla %2,60 gecikme faizi uygulanabilir. Gecikme faizinin hesaplaması, bireyin ödemeyi yaptığı tarih baz alınarak hesaplanır. Diğer taraftan faiz ve bu faiz üzerinden hesaplanacak vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler kredi kullanan kişiden istenebilir.

Kredi borcu ihtarnameden sonra ödenmezse ne olur?

Kredi borcu ihtarnameden sonra ödenmezse yasal süreç başlar ve takip süreci sonrasında haciz uygulaması gerçekleştirilebilir. İpoteksiz alınan kredi için kredi alan kişinin evine ya da maaşına haciz işlemi yapılabilir. İpotekli kredi çekilmesi halinde ipotek edilen taşınmaz veya taşıtın satışı gerçekleştirebilir.

Kredi borcu ödenmezse maaşa ne kadar haciz uygulanabilir?

Maaş haczi için 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesinde bir oran yer alır. Kanun maddesine göre; işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez. Örneğin; aylık 40 bin TL maaşı olan bir işçinin maaşına en fazla aylık 10 bin TL haciz işlemi uygulanabilir.

Kredi borcunun ödenmemesi kredi notunu etkiler mi?

Kredi notu; kredi kartı ve kredi borçlarının ödeme şekli, borç durumu ve kredi geçmişi değerlendirilerek hesaplanır. 1-1900 arasında kredi notu değişim gösterir ve 1900’e doğru yaklaşıldıkça kredi notu artar. Bu notun artması risk seviyesini azaltır. Kredi başvuru aşamalarında, bankalar kredi notunu inceler.Kredi taksitlerinin belirli bir düzen içerisinde ödenmemesi veya taksitlerin geciktirilmesi durumunda kredi notunda düşüş yaşanabilir. Bu düşüş ise diğer kredi başvurularında onay alma ihtimalini düşürebilir. 

İpucu: Kredi alamama ile ilgili detayları “Bankalar neden kredi vermez?” başlıklı yazımızda inceleyebilirsin.

*Bu içerik bir yatırım tavsiyesi değildir, sadece bilgi amacı taşır.

KAYNAK: ENUYGUN